Super predstave Mesark na ECW

Na praznični dan, 15. avgusta, se je v češkem mestu Most začelo žensko klubsko fastpitch evropsko prvenstvo. Na prvenstvu je sodelovalo 8 ekip. Predstavnice iz Češke, Danske, Hrvaške, Malte, Poljske, Srbije, Slovenije in Španije, so se borile za naslov ter vstopnico za nastop na Premiere Cup-u naslednje leto (najvišji nivo evropskega klubskega softballa). Po petih letih smo na tem tekmovanju zopet imeli tudi slovensko ekipo. Tokrat so punce nastopile kot ekipa Mesarji, saj tam deluje tudi pobudnica in trenerka ekipe, Savina Goličnik. Poškodbe, manjše zanimanje in nepredvidljivi dogodki so botrovali temu, da je bilo potrebno poiskati pomoč pri sestavi ekipe tudi zunaj naših meja. Na pomoč so priskočile predvsem zelo perspektivne mlade igralke iz Češke, ter softball navdušenke iz Hrvaške in Bolgarije.

D30A5636_2

Ekipa je prvenstvo začela suvereno, saj je že na prvem odbijanju z udarcem do ograje in pretečenimi vsemi štirimi bazami (inside the park home run) pokazala, da se bo lahko borila za visoko uvrstitev in da ne bo lahka nasprotnica. Prvi dan so tako zabeležile tudi prvo zmago. V torek so se borile z lanskimi podprvakinjami Sant Boi iz Španije. Zelo tesna tekma, kjer so žal z dvema točkama zaostanka morale premoč priznati Špankam. Tretji dan tekmovanja sta na nasprotni strani stali najmočnejši nasprotnici turnirja. Kljub porazu dopoldan proti ekipi, sestavljeni iz Italijank, Kanadčank in Kubank, so punce odigrale nekaj lepih akcij in ulovile veliko zahtevnih žog v obrambi, borile pa so se tudi v napadu. Popoldan odbijanje ni steklo in tudi domačinke so bile premočne. Četrti dan pa so Mesarke zopet pokazale pravo igro in z rezultatom 5:12 premagale ekipo iz Danske. Popoldan je sledil derbi turnirja, saj so na nasprotni strani stale igralke iz hrvaškega Princa. Zelo tesna tekma, kjer je zmanjkalo malo športne sreče, se je zaključila z rezultatom 6:5 v korist Princa. Naslednji dan je sledila še zadnja tekma rednega dela proti ekipi iz Srbije. Proti zelo okrepljeni nasprotni ekipi, v kateri so bile kar tri Američanke, dve Čehinji in dve Bolgarki, so punce pokazale zelo dobro igro in se borile do konca. V zadnji menjavi jim je uspelo dobiti dve točki in se približati samo na točko zaostanka. Tesna tekma do konca, ki je odločala tudi za uvrstitev med prve štiri ekipe. Ameriška metalka je bila tokrat pretrd oreh in punce so predtekmovanje zaključile na 6. mestu. Kanček več športne sreče, kakšna igralka več in prav lahko bi se borile tudi za medaljo.

D30A6302_2

Zadnji dan turnirja je sledila še tekma za končno uvrstitev. Še enkrat so se Mesarke morale pomeriti s »sosedami«. Ekipi ni uspelo zadržati začetnega vodstva, saj so Princese dobro izkoristile vsako dano priložnost. Kljub še enemu pretečenemu »home runu«, se je tudi tokratna tekma zaključila v korist Princa. Kljub poškodbam in kratki klopi, saj je nekaj igralk moralo prvenstvo zapustiti predčasno, se je ekipa borila do zadnjega. Punce so na igrišču pustile srce in nekatere so celo prvič stopile na igrišče ali pa so kljub poškodbi oblekle dres in zastopale ekipo. »Team spirit« ekipe, ki so ga tekom tedna opazili tudi zunanji opazovalci, čeprav so se nekatere punce šele dobro spoznale, je bil odličen. Delovale so homogeno in vzdušje je bilo zelo pozitivno. Podpiranje, sodelovanje in spodbujanje je bilo vedno prisotno in na koncu dneva je vsaka igralka lahko našla kakšno pozitivno stvar v svoji igri.

D30A6803_2

Softball na zelo visoki ravni, če ne kar najvišji, kakršno je kdaj izkusila slovenska ekipa. »Diving chatchi«, »double play«, »homeruni«, borba do konca, brez popuščanja in prevelikih nihanj koncentracije na vseh tekmah… nekaj izjemnih akcij, dobrih udarcev, veliko novih izkušenj, znanj in lahko rečemo, da je bil to softball, kakršnega pri nas nismo vajeni. Izkušnja in pol, ki bo puncam, upam da, dala še večji zagon in željo po napredovanju, izkazovanju in predvsem željo po igri.

D30A6107_2

Končni vrstni red:

1. Mediterraneo (MLT)
2. Storms (CZE)
3. Sant Boi (ESP)
4. SC Arena (SRB)
5. Princ Zagreb (CRO)
6. Mesarji (SLO)
7. Warsaw Diamonds (POL)
8. Odense Giants (DEN)

Več slik si lahko pogledate tukaj. (foto: Matej Mrevlje)