Svetovno fastpitch prvenstvo 2016

Danes se začne svetovno fastpitch prvenstvo. Trenutno najvišji rang tekmovanja v tem športu. Tokratno prvenstvo se bo odvijalo v Kanadi. Mesto Surrey je na zahodu države, oddaljeno približno 50 kilometrov od Vancouvra. Zanimivost letošnjega prvenstva je, da lahko sodelujejo vse države, saj je tekmovanje odprto. Ravno zaradi tega je to eno največjih tekmovanj v ženskem športu nasploh. Sodelovalo bo kar 31 držav iz vsega sveta. Iz Evrope se bo prvenstva udeležilo kar 11 reprezentanc. Prvič pa bodo na tekmovanju najvišjega ranga nastopile: Brazilija, Ekvador, Indija, Irska, Izrael, Kenija, Pakistran, Peru, Srbija, Švica in Uganda.

Glavno igrišče s kapaciteto za 4600 gledalcev

Ekipe so v prvem krogu razdeljene v 8 skupin po 4 ekipe. Igralo se bo na 4 igriščih, kjer se bodo v treh dneh pomerile ekipe znotraj posamezne skupine, nato pa sledijo tekme za razvrstitev med 1.-16. ter 17.-31. mestom. Zaključek prvenstva in finalna tekma bo v nedeljo, 24. julija. Celoten razpored tekem lahko najdete tukaj.

Skupina A: Japonska, Venezuela, Francija
Skupina B: ZDA, Brazilija, Avstrija, Izrael
Skupina C: Avstralija, Mehika, Švica, Srbija
Skupina D: Kanada, Velika Britanija, Irska, Uganda
Skupina E: Kitajski Tajpej, Portoriko, Indija, Ekvador
Skupina F: Nizozemska, Češka, Filipini, Pakistan
Skupina G: Kitajska, Kuba, Gvatemala, Grčija
Skupina H: Nova Zelandija, Italija, Kenija, Peru

Naslov branijo Japonke, ki so osvojile zadnji dve svetovni prvenstvi (Haarlem, 2014 in Whitehorse, 2012). Osem naslovov je pred tem osvojila ZDA, ki se je na zadnjih dveh prvenstvih morala zadovoljiti s srebrno medaljo. Tretje na svetu pa so bile zadnje dvakrat Avstralke. Bomo letos le priča kakšnemu presenečenju na stopničkah?

Zmagovalke zadnjega svetovnega prvenstva

Vse tekme bodo snemane in jih lahko spremljate v živo. Na tej povezavi lahko za 19,99$ kupite dostop za ogled vseh 124 tekem prvenstva. Tekme iz prvega igrišča bodo tudi komentirane in snemane iz štirih zornih kotov, medtem ko bo na preostalih treh igriščih po ena kamera. Dostopen bo tudi play-by-play vseh tekem.

Na samem prvenstvu pa imamo tudi predstavnico iz Slovenije.  Savina Goličnik, trenerka in selektorka naše ženske fastpitch reprezentance, je na prvenstvu najvišjega ranga tokrat v vlogi pomočnice trenerja reprezentance Srbije. Savina bo na facebook strani Softball Akademije 364 po svojih zmožnostih objavljala tudi kratke prispevke o dogajanju na samem prizorišču. Dva kratka prispevka serije Mood of the day, si že lahko pogledate. Želimo ji veliko novega znanja, super izkušnjo in čim boljše tekme njenih trenutnih varovank. Vsem ostalim ekipam pa fair play, dobre akcije, super udarce in naj zmaga najboljši.

13728298_10154320316891419_976409957_o

Savina na glavnem igrišču

Prve tekme se začnejo ob 8:30 po lokalnem času oz. 17:30 po slovenskem.

Play Ball!