Igra hitrosti

Na prvi pogled bi laik lahko rekel, da sta si baseball in softball zelo podobna. Cilj igre je sicer pri obeh športih enak: s kijem odbiti žogico v igrišče in nato osvojiti čim več baz brez, da te obrambni igralci prej izločijo. Osvojene vse štiri baze po vrsti pomenijo doseženo točko. Ekipa z največ točkami je zmagovalka tekme.

Vendar pa zgodba ni tako zelo preprosta. Razlike so več kot očitne in softball je igra hitrosti. Če ne verjamete si poglejte spodnji video, ki ga je pripravil ESPN.

Zanimivosti iz videa:

  • Igrišče pri softballu je manjše, kar naredi igro hitrejšo in bolj dinamično. Softball infield (notranje igrišče) je kar za polovico manjši kot pri baseballu.
  • Elitni softball metalec vrže žogico s hitrostjo okoli 110 km/hkar na oddaljenosti od domače baze pomeni, da žogica prispe do odbijalca v samo 0.35 sekunde. Hitreje kot pri baseballu potrebuje žogica, da doseže domačo bazo, s hitrostjo 160 km/h. To pomeni, da ima fastpitch igralec samo 0.025 sekunde, da se odloči ali je žogica dobra. 55% manj časa, kot baseball odbijalec.
  • S kijem odbita žoga ima lahko hitrost tudi do 160km/h, kar pomeni, da ima shortstop manj časa, da odreagira in ujame žogo, kot ga imajo teniške igralke pri sprejemu servisa Serene Williams.
  • Pri talni žogi ima infielder manj kot 3.2 sekunde časa, da vrže žogo do prve baze. Sekundo manj, kot potrebuje povprečen MLB igralec, da priteče do prve baze.
  • Pri “slapu” pa je še manj časa, saj odbijalec žogico odbije že med tekom. “Slaper” lahko doseže hitrost teka tudi do 30 km/h in priteče do prve baze v samo 2.66 sekunde. Torej ima tretja baza manj kot 1.5 sekunde časa, da ulovi žogo in jo vrže, drugače ni možnosti, da izloči tekača oz. bi morala vreči žogo kar s hitrostjo 160 km/h.
  • Tudi če baze ni dovoljeno zapustiti prej, lahko softball tekač ukrade bazo v samo 3 sekundah. Kar pomeni, da mora softball catcher, če želi izločiti tekača, reagirati za 1/10 sekunde hitreje kot povprečen baseball catcher.

Pa naj še kdo reče, da softball ni hitra in dinamična igra.