Slovenija ponovno z dvema mednarodno priznanima fastpitch sodnikoma

Tomo Ž­ezlina in Peter Milošič sta se v avgustu podala novim izkušnjam naproti. Odpravila sta se namreč na ESF fastpitch softball kliniko, ki je potekala v mestu Collecchio v sosednji Italiji.  Na kliniki je sodelovalo 9 tečajnikov iz šestih držav. Italija je poslala kar 3 tečajnike, Slovenija 2, iz Belgije, Danske, Hrvaške ter Litve pa je prišel po en predstavnik. Znanje so naprej predajali Hans Hornstra, Carolien Stadhouders ter Bert Loggen, ki vsi prihajajo iz ene od evropskih velesil v softballu, Nizozemske. V prvih dneh so predstavili pravila fastpitcha ter sojenje z več sodniki ter si pridobili tudi nekaj prakse. Sledil je teoretični test, ki je bil prvi pogoj za pridobitev licence. Prvemu delu je nato sledil  še praktičen del – sojenje tekem na turnirju U13 Massimo Romeo. Tekom turnirja je Hans Hornstra opazoval tečajnike, jih popravljal ter jim dajal napotke za napredovanje. V večernih urah so imeli tudi individualno svetovanje, kjer so preko posnetkov lahko analizirali svoje sojenje in si na naslednjih tekmah tako lahko prizadevali popraviti morebitne napake ter izboljšati svoje predstave.

Zadnji dan turnirja, ko so se bili boji za končne uvrstitve, pa so bili sodniki za sojenje razvrščeni glede na izkušnje in prikazano znanje tekom tedna. Tomo je tako dobil priložnost na tekmi za vstop v finale – Italia 2 proti končnim zmagovalkam turnirja Moskovia, kot bazni sodnik. Peter pa je svoje znanje pokazal v polfinalni tekmi, kot sodnik na  prvi bazi. Naj na tem mestu omenimo še to, da je prvič odkar se organizira ta turnir, torej turnir za najmlajše v softballu, zmagala ne-italijanska ekipa.

Skoraj vsi udeleženci klinike so imeli v svojih državah že več let izkušenj s sojenjem fastpitch softballa, vendar sta naše dva predstavnika kliniko prav tako opravila z odliko, kar pa enemu tečajniku žal ni uspelo. Tomo si je predvsem pri baznem sojenju lahko močno pomagal z dolgoletnimi izkušnjami, ki jih ima kot slowpitch sodnik, kjer že ima ESF licenco. Peter pa si je skozi celoten teden nabral veliko dragocenih izkušenj, ki mu bodo pri sojenju v prihodnosti prišle še kako prav.

Obema tečajnikoma čestitamo za pridobljeno licenco in se že veselimo tekem, kjer bomo lahko preizkusili njuno novo pridobljeno znanje:)

kolaz_sodniska ESF